Erdei iskola

Iskolánk pályázatot nyújtott be a KOKOSZ és a MME által kiírt „Égig érő tanterem” erdei iskolai program megvalósítására és két turnusban 42 tanulónk táboroztatására 828.000Ft-ot nyert. Az első csoportban 26 hetedik és nyolcadik osztályos tanuló vett részt október 12-16. között a Baráthegyi erdei iskola foglalkozásain.

Szállásunk szép környezetben, kényelmes épületben volt. Az alattunk levő szinten autisták és más fogyatékossággal élő gyerekek lakóotthona működött, így az ő életükről is képet kaptunk. A farm önellátásra rendezkedett be. Állattartással, növénytermesztéssel foglalkoznak. A megtermelt alapanyagok egy részét helyben fel is dolgozzák, sajtot, vajat készítenek.

A foglalkozások többségét az erdei iskola két kedves szakembere vezette, az esti játékokat pedig kísérő tanáraink.

Több modul köré csoportosultak tevékenységeink:

  • Élet a farmon: állattartás, vajköpülés, palacsinta, kalács és lángos sütés
  • Népi kismesterségek: nemezelés, képkészítés, madár és sün odú készítése
  • Ősemberkutatás: ismerkedés barlangokkal, látogatás a Szent István barlangba, séta Lillafüreden (vízesés, függőkert, irodalmi sétány)
  • Őseink nyomában: játékok, íjászat, lovaglás, kalandpálya
  • A Bükki Nemzeti Park természeti értékei: utazás kisvasúttal, őskohó, pisztrángos telep megtekintése
  •  Élet Nagy Lajos király udvarában: látogatás a Diósgyőri várba (tárlatok megtekintése vezetéssel, kisfilm a vár történetéről, zenés-táncos foglalkozás)
  • Közösségépítő és fejlesztő játékok csoportokban: csapatnév választása, címer készítése, csasztuska írása, előadása, bizalom játékok, „KI mit tud”

 

Nagyon jól éreztük magunkat, sok élménnyel gazdagodtunk. Játékosan, természetes környezetben sajátítottunk el új ismereteket. Reméljük, hogy a jövőben is lesz lehetőségünk részt venni ilyen táborban. Köszönjük tanárainknak, szüleinknek, a Hortobágy Jövőjéért Alapítványnak, iskolánk diákönkormányzatának és Fenyves Attilának a támogatást.