Monthly Archives: április 2014

Témanap – Hortobágyi Nemzeti Park

Témanap - állatpark

Az idei tanévben április 16 – án tartottuk „Hortobágy a nomád pusztától a nemzeti parkig”címet viselő témanapunkat.  Az évek óta alkalmazott projekt keretében megismertetjük tanulóinkkal különleges természeti adottságú, jellegzetes kultúrájú tájegységünk, lakóhelyünk, a Hortobágy természeti értékeit. Elsősorban a környezettudatos magatartás és a hagyományápolás köré építettük fel a projektet, bevonva minden tanulónkat a személyes élmény – és tapasztalatszerzésbe és tevékenységbe.

A program megvalósításához színvonalas segítséget a Hortobágyi Nonprofit Kft és a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársaitól kaptunk. Diákjaink a HNP Látogató Központjában, a Pusztai Állatparkban, Hármashalmon és Mátán jártak. Megismerkedtek az ősi magyar háziállatokkal, pásztorviselettel, pásztorünnepekkel, pásztorépítményekkel. Tanulmányozták és kipróbálták gyerekeink a népi kismesterségek közül az agyagozást és ostorkészítés különböző lépéseit. Terepen hallgattak előadást a kurgánokról, a vízi madarak testfelépítéséről, életmódjáról, valamint alkalmuk volt kipróbálni a madárgyűrűzést. Előadás keretében ismerkedtek meg a magyar szürke fajta történetével, képet kaptak a szikes gyepek hasznosítási módjáról.

A tartalmas, érdekes, élményekkel teli programban érdeklődéssel és lelkesen működtek közre tanulóink.

Kapcsolódó galéria

Tankerületi vers – és prózamondó verseny

A Balmazújvároson 2014. április 11 – én megrendezett  tankerületi  vers – és prózamondó versenyen iskolánkat Bulátkó Vivien 3. osztályos, Szabó Kinga 4. osztályos, valamint Palásti Hanna,  Posta Petra 6. osztályos és Németi Rebeka 7. osztályos tanuló képviselte.  Bulátkó Vivien versmondásával  a  3  – 4. osztályosok korcsoportjában  2. helyezést ért el,  felkészítő tanára Dorcsák Mária.

Költészet napja

Irodalmi szakköröseink közreműködésével emlékeztünk meg a magyar költészet napjáról április 11 – én. A műsort szerkesztette Molnárné Nagy Ágnes magyar szakos tanár.
költészet napja

Húsvéti – kézműves projekt

Április második hetében záródott a húsvéthoz kapcsolódó iskolai kézműves projekt. A változatos technikával készült munkadarabokból kiállítást rendeztünk. Tanulóink színes, szép munkái által hangolódhatunk a közelgő húsvét ünnepére.

Kapcsolódó galéria.

Röplabdahírek

Ismét győzelmet ünnepelhetünk. Iskolánk lánycsapata röplabda sportágban a 2013/14 – es tanévben a IV. korcsoportos Diákolimpia Megyei Döntőjén első helyezést ért el. A csapattagjai: Garai Dorottya, Lukács Andrea, Németi Rebeka, Szilágyi Fruzsina, Vincze Viktória,  Posta Petra, Ruzsányi Aisa, Nagy Noémi, Veres Csenge. Edzőjük, felkészítőjük: Szentirmai Zoltán testnevelő tanár. Ezúton is gratulálunk a csapatnak és edzőjüknek!IV. korcsoport Megyei Bajnok lányok