Öko-oldal

„ÖKOSKODÓ” vetélkedő

Ökoiskola címhez méltóan idei tanévünkben részt veszünk a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által rendezett komplex vetélkedőn, melynek témái a fenntartható fejlődés (SUSTAINABLE DEVELOPMENT) megerősítését szolgálják. A 6. és a 7. osztályos tanulók 4 fős csapatokban, több fordulóban mérettetik meg magukat több iskolával versenyezve. Iskolánk fontosnak tartja a környezettudatos magatartás kialakítását és az oktatásunkban nagy szerepet kap a környezetkímélő szemlélet megerősítése.

„Madárbarát hét” a hortobágyi általános iskolánkban

November 20. és 23. között gyermekeink virtuális túrán vehettek rész a HNP egyik munkatársa jóvoltából. A túra alkalmával a Hortobágy madárvilága tárult szemük elé. Volt madárfelismerés és olyan feladat is, amin a gyerekeknek el kellett dönteniük, mi az amit megesznek a különböző madarak és mi az amit nem, mi az ami megtámadja őket, és mi az amivel az emberek segíthetik zavartalan életüket. Az előadás végén szemléltető eszközöket kaptak, melyen tanulmányozhatták a toll felépítését, a siklók levedlett bőrét, a fészkek különbözőségét. Az osztályok ügyesen megoldották a feladatokat, és minden gyermek jól érezte magát ezen a programon.

„Zöld szemüveg” természetismereti verseny

2017. május 26- án pénteken, iskolánk 4 tanulója (Nádasdi Maja 6. osztály, Vezendi Zita 7. osztály, Pásztor Máté 7. osztály, Nagy Zsolt 8. osztály) és felkészítő pedagógusuk Rózsa Katalin (biológia-földrajz tanár) részt vett a Tiszacsegén megrendezésre került tankerületi szintű természetismereti vetélkedőn. A verseny a Tisza parton zajlott le, játékos természet- és környezetvédelmi feladatok elvégzésével. Tanulóink ügyességükkel, tudásukkal, leleményességükkel ELSŐ helyezést értek el. Szívből gratulálunk nekik!

Fecskebarát iskola

Tanulóink szorgos munkájával elkészült Ökofalunk, melyen kiemelt szerepet kapott a Fecskebarát iskola táblánk kihelyezése. Gyermekeink folyamatos számlálással végzik a fecskék megfigyelését, fészekrakását, költését. Jenei Gréta és Blága Bence 5. osztályos tanulók készítették el a hazánkban fészkelő fajok felismeréséhez és számlálásához segítségül szolgáló beszámolót. A prezentáció az iskola tanulói és dolgozói előtt bemutatásra kerültek. A diák a honlapunkon megtekinthetők.

Felkészítő tanár: Rózsa Katalin

Zölden jobb!

A június 02-án országszerte megtartott Zöld mozgalom a június 05-i Környezetvédelmi Világnaphoz kapcsolódva programban vett részt iskolánk közössége. Örömünkre szolgált a kezdeményezés, melyet az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés indított, elősegítve a Környezettudatosság, ezen belül is a Szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítését. Így hát ezen a júniusi pénteken a Hortobágyi Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai és dolgozói zöld pólóban támogatta az egyesülést céljai elérésében.