Öko-oldal

Téli madáretetés

Ökoiskola címünkhöz méltán gondolnunk kell a hideg téli hónapokban itt maradó madarainkra. Szárnyas csicsergő barátaink a téli fagyok beálltával egyre nehezebben jutnak táplálékhoz. Sokat segíthetünk rajtuk, ha az elkövetkezendő hónapokban rendszeresen kihelyezett madáreledellel várjuk őket. Fontosnak tartjuk gyermekeink környezettudatos magatartásának kialakítását és formálását a különböző tanórákon és tanuláson kívüli foglalkozásokon. Ezen a havas januári napon a 6. osztállyal áttanulmányoztuk az itthon telelő madárfajainkat, majd az Ökofalunkra elkészítettük madáretetőnket és színes kis madarainkat. Ezzel a jelképes kis összeállításunkkal hívjuk fel iskolánk többi tanulójának és dolgozójának a figyelmét, hogy egy-egy madáretető és madárodú kihelyezése megkönnyítheti madárkáink életét és segítségünkkel  könnyebben átvészelhetik a hideg téli napokat.

Rendhagyó biológia óra

Ökoiskola révén fontosnak tartjuk az egészségmegőrzés alapjainak elmélyítését gyermekkorban. Az iskolai egészségfejlesztés intézményünk egész életébe, mindennapjaiba bekapcsolódik. Egész napos iskolaként a szocializáció kiemelkedő helyszínévé váltunk, így lehetőségeink adottak az egészségesebb életvitel készségeinek, magatartásformáinak kialakítására és begyakorlására. Nevelési programunk egyik pillére az élménypedagógia módszereinek alkalmazása. Ezen órák keretében a diákok csoportmunkában és szemléltető eszközök segítségével ismerkedhetnek meg a tananyaggal. 2017. 12. 15.-én a 8. osztályban a A tápanyagok és A vitaminok tananyagok után elérkezett a rendhagyó óra.  Előzetes feladatként a gyerekek felosztották egymás között milyen élelmiszereket tudnak beszerezni szemléltető anyagként az órára. A megérkezett élelmek egy tálaló asztalon lettek elhelyezve. A gyerekek csoportmunkában dolgoztak a tanórán. Különböző feladatok vártak rájuk, melyek megoldásához a szemléltető élelmiszerek segítséget nyújthattak. A tanulók élvezték az óra minden percét. Célunkat elértük, a tananyag elmélyítése és az egészséges táplálkozás bővebb ismerete megvalósult.

„ÖKOSKODÓ” vetélkedő

Ökoiskola címhez méltóan idei tanévünkben részt veszünk a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által rendezett komplex vetélkedőn, melynek témái a fenntartható fejlődés (SUSTAINABLE DEVELOPMENT) megerősítését szolgálják. A 6. és a 7. osztályos tanulók 4 fős csapatokban, több fordulóban mérettetik meg magukat több iskolával versenyezve. Iskolánk fontosnak tartja a környezettudatos magatartás kialakítását és az oktatásunkban nagy szerepet kap a környezetkímélő szemlélet megerősítése.

„Madárbarát hét” a hortobágyi általános iskolánkban

November 20. és 23. között gyermekeink virtuális túrán vehettek rész a HNP egyik munkatársa jóvoltából. A túra alkalmával a Hortobágy madárvilága tárult szemük elé. Volt madárfelismerés és olyan feladat is, amin a gyerekeknek el kellett dönteniük, mi az amit megesznek a különböző madarak és mi az amit nem, mi az ami megtámadja őket, és mi az amivel az emberek segíthetik zavartalan életüket. Az előadás végén szemléltető eszközöket kaptak, melyen tanulmányozhatták a toll felépítését, a siklók levedlett bőrét, a fészkek különbözőségét. Az osztályok ügyesen megoldották a feladatokat, és minden gyermek jól érezte magát ezen a programon.

„Zöld szemüveg” természetismereti verseny

2017. május 26- án pénteken, iskolánk 4 tanulója (Nádasdi Maja 6. osztály, Vezendi Zita 7. osztály, Pásztor Máté 7. osztály, Nagy Zsolt 8. osztály) és felkészítő pedagógusuk Rózsa Katalin (biológia-földrajz tanár) részt vett a Tiszacsegén megrendezésre került tankerületi szintű természetismereti vetélkedőn. A verseny a Tisza parton zajlott le, játékos természet- és környezetvédelmi feladatok elvégzésével. Tanulóink ügyességükkel, tudásukkal, leleményességükkel ELSŐ helyezést értek el. Szívből gratulálunk nekik!