Bejegyzés

Karácsonyi műsor

„ÖKOSKODÓ” vetélkedő

Ökoiskola címhez méltóan idei tanévünkben részt veszünk a hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium által rendezett komplex vetélkedőn, melynek témái a fenntartható fejlődés (SUSTAINABLE DEVELOPMENT) megerősítését szolgálják. A 6. és a 7. osztályos tanulók 4 fős csapatokban, több fordulóban mérettetik meg magukat több iskolával versenyezve. Iskolánk fontosnak tartja a környezettudatos magatartás kialakítását és az oktatásunkban nagy szerepet kap a környezetkímélő szemlélet megerősítése.

„Madárbarát hét” a hortobágyi általános iskolánkban

November 20. és 23. között gyermekeink virtuális túrán vehettek rész a HNP egyik munkatársa jóvoltából. A túra alkalmával a Hortobágy madárvilága tárult szemük elé. Volt madárfelismerés és olyan feladat is, amin a gyerekeknek el kellett dönteniük, mi az amit megesznek a különböző madarak és mi az amit nem, mi az ami megtámadja őket, és mi az amivel az emberek segíthetik zavartalan életüket. Az előadás végén szemléltető eszközöket kaptak, melyen tanulmányozhatták a toll felépítését, a siklók levedlett bőrét, a fészkek különbözőségét. Az osztályok ügyesen megoldották a feladatokat, és minden gyermek jól érezte magát ezen a programon.

Úszni járunk

Az idei tanévben is folytatódik az úszásoktatás. A gyerekek testnevelés óra keretében heti rendszerességgel tanulnak úszni a balmazújvárosi fürdőben. Az elmúlt évben megkezdett munkát a 4. osztályosok az őszi hónapokban fejezik be. Lelkesen, örömmel végzik feladataikat.

Pályaorientációs nap

Az idén először tanításnélküli munkanap keretén belül került megrendezésre az egész intézményt érintő pályaorientációs nap. A felső tagozatos diákok önismereti játékok segítségével állapították meg erősségeiket, majd különböző szakmák eszközeivel, tevékenységeivel ismerkedtek. A Hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola tanárai meséltek az osztályoknak a náluk elsajátítható szakmákról, az ezekhez szükséges készségekről, képzési formákról. A délelőttöt pályaválasztási vetélkedő zárta, ahol az egyes állomásokon kreatív, változatos feladatokat kellett megoldaniuk a csapatoknak a mesterségekkel kapcsolatban.

A 8. osztályos tanulók a Pályaválasztási Tanácsadó szakembereinek irányításával alapkészségeik fejlettségét mérő teszteket töltöttek ki, melyek kiértékelése folyamatban van. Ezek eredményéről minden tanuló és szülő tájékoztatást kap személyes beszélgetés formájában.

Ebéd után a rendészeti munka különböző területeiről, képzési formáiról mesélt egy régi diákunk, aki egy évtizede nyomozóként dolgozik Balmazújvároson.

Hasznos ismeretekkel, önmagukról alkotott reálisabb képpel, vidám percekkel zárhatták ezt a napot tanulóink.

Alsós tanulóink ezen a napon vidám vetélkedő keretében ismerkedtek meg a régi és az új foglalkozásokkal, szakmákkal. Megismerték a kenyér készítés lépéseit, a foglalkozásokra utaló családneveket.

„Most mutasd meg!”-játék alapján próbálták felismerni a szakmákat, illetve egy-egy jellemző eszköz segítségével ráismerni a foglalkozásokra.